Actueel

Uitbreiding Hogeschool Leiden met groot feest in bedrijf genomen

(01-04-2023) Na twee jaar ontwerpen en anderhalf jaar bouwen heeft de Hogeschool Leiden de uitbreiding met een groot feest in bedrijf genomen. Eigenlijk doet de omschrijving van een uitbreiding geen recht aan het project, het is gezien de omvang van rond 9.600 m2 en de situatie simpelweg een eigen gebouw.

De Hogeschool is heel enthousiast, sluit het pand toch naadloos aan het bestaande gedeelte aan. Ook de docenten en studenten geven aan dat het heel prettig is om in het gebouw onderwijs te geven en te krijgen. De ruimtes zijn licht, met een prettig klimaat en voorzien van de laatste technische snufjes. De oriëntatie is makkelijk omdat er overal zicht naar buiten is en alle verdiepingen door de inrichting en kleuren makkelijk herkenbaar zijn.

Maar het hart wordt door het atrium gevormd. Een grote, groene en lichte ruimte welke als schakel tussen oud en nieuw dient. Terecht hebben veel mensen tijdens de opening aangegeven dat het atrium hun favoriete plek is. Ook leuk om te zien is dat het resultaat naadloos aansluit aan het ontwerp – bekijk de renderingen van het ontwerp en de foto’s maar naast elkaar.

En ook niet onbelangrijk: Het pand is binnen de planning en binnen het budget gerealiseerd. Bij dezen dan ook mijn dank en mijn complimenten aan alle partijen die aan het project bij hebben gedragen.

Voor meer foto’s zie projectpagina Hogeschool Leiden

Samenvatting van de laatste twee jaar

(11-02-2022) Het helpt af en toe de eigen website te bezoeken om dan vast te stellen dat er al heel lang geen actuele ontwikkelingen meer zijn toegevoegd.

Hier een korte samenvatting van de laatste twee jaar:
In het najaar van 2018 had ik de Europese aanbesteding als projectleider t.b.v. de uitbreiding van de Hogeschool Leiden gewonnen. De uitwerking van het ontwerp van VO t/m TO heeft tot begin 2021 in beslag genomen. Op basis van een initiatiefdocument is het VO en DO traditioneel in een ontwerpteam bestaand uit architect, constructeur, installatieadviseur en opdrachtgever uitgewerkt. Daarna werd te technische uitwerking over gedragen aan de aannemer (die het project uiteindelijk ook mag realiseren). Dit in de verwachting dat de aannemer de nodige expertise inbrengt om het ontwerp met de nodige kennis over de uitvoering en economisch te optimaliseren. Over dit project zal ik binnenkort nog een eigen samenvatting schrijven.

In 2019 / 20 heb ik de Leidse Loge van de vrijmetselaars ondersteund om hun monumentaal gebouw aan de Steenschuur in het centrum van Leiden te verbouwen en deels te moderniseren.

Daarnaast is het ontwerp voor Arts & Facts t.b.v. opslag van erfgoed in Oegstgeest uitgewerkt. Jammer genoeg blijkt dit project niet tot uitvoering te komen.

In samenwerking met PKW zijn in 2019 de documenten t.b.v. de renovatie / restauratie van het pand van de Hoge Raad van Adel in Den Haag uitgewerkt. Het werk is Europees aanbesteedt en in het voorjaar en de zomer van 2020 uitgevoerd. Ook op basis van dit project ben ik ervan overtuigt dat een Europese aanbesteding niet het beste uit de markt haalt. Ondanks dat zich het resultaat kan laten zien is het heel teleurstellend hoeveel energie in onnodige discussies en conflicten is gestopt. Hierover zal ik later nog een eigen verhaal schrijven.

Voor de afwisseling heb ik in het najaar van 2021 een onderzoek t.b.v. de toestand van een bestaand pand uit mogen voeren en op basis van eigen inzichten de rapporten van collega’s over hetzelfde gebouw mogen beoordelen. Het is hoogst verbazend hoe verschillend dezelfde situaties blijkbaar beoordeeld kunnen worden en wat alles op papier wordt gebracht. Maar vooral ook niet op wordt geschreven. Als adviseurs hebben wij naar mijn mening de plicht onze opdrachtgevers zo objectief mogelijk te adviseren. En zelf als het resultaat af kan hangen van de vraagstelling zo moet je als adviseur toch je integriteit bewaren. Het was schrikbarend hoe manipulatief het een en ander in rapporten op was genomen.

In de laatste twee jaar is CHDR doorgegroeid en er werd nog weer ruimte t.b.v. onderzoeken en keuringen nodig. Er zijn nieuwe ruimtes aan de Bargelaan in Leiden gehuurd en verbouwd. In het gebouw aan de Zernikedreef is een kantoorvleugel omgetoverd tot onderzoeksruimtes, zijn op andere verdiepingen ruimtes toegevoegd en is de bovenverdieping zodanig aangepast dat hier ook onderzoeken met virussen plaats kunnen vinden. Dit alles binnen een heel kort tijdsbestek. Dit was alleen mogelijk door met bekende en betrouwbare partijen samen te werken. Een mogelijke financiële voordeel het werk in concurrentie aan te besteden weegt voor dit soort projecten nooit op tegen de winst aan tijd en kwaliteit. Wat is het toch een verademing als je met respect voor en vertrouwen in elkaar samen kan werken.

Zie voor alle projecten de nadere omschrijvingen en plaatjes onder de tab ‘projecten’.

Vertaling installatiebestek

(26-04-2019) Het is toch steeds weer verbazend wat voor vragen langs komen: “Kan je een installatiebestek van het Duits naar het Nederlands vertalen?”

Natuurlijk kan ik dat!

Had ik maar een beetje beter onderzocht waar het over gaat – het was wel leuk om te doen maar ook ingewikkelder en meer werk dan gedacht. De Duitse taal is toch complex, vooral als het om technische onderwerpen gaat. Dat ben ik een beetje uit het oog verloren.

Dan komt ook nog het verschil in bouwcultuur. Sommige woorden zijn simpelweg niet te vertalen. Wat houd je van de “Berufsgenossenschaft”? Of van een “Bördelanschluss”, een “elektronisch kommutierter Aussenläufermotor”, een “Stellantrieb” of een “Leistungsorgan”?

Uiteindelijk is het wel gelukt, de opdrachtgever is tevreden, ik heb weer iets nieuws gedaan en erbij geleerd. Het blijft een mooi vak!

Mijn eerste bouwproject in Hamburg

(26-04-2019) Ik kreeg een mail van mijn zusje, met een foto van mijn eerste bouwproject in Hamburg. Het gebouw staat er nog netjes voor – echter blijken de bezoekersaantallen niet aan de verwachtingen te voldoen. Mensen herkennen het niet als museum! Aan veranderingen wordt gewerkt.

Ik kan iedere liefhebber van architectuur alleen aanbevelen het gebouw in het hartje van de stad te bezoeken – het is de moeite waard.

Zie ook: Link

Hogeschool Leiden

(17-09-18) Voor het eerst heb ik mee gedaan aan een Europese Aanbesteding – en heb de tender ook nog gewonnen!

De komende drie jaar mag ik de Hogeschool Leiden als projectleider ondersteunen om de plannen voor een uitbreiding te realiseren. Dit wordt weer werken met een complexe organisatie met hoge eisen en met nieuwe partijen, waaronder DP6 als architect. Ik verheug mij al op de samenwerking.

Vodafone Ziggo

(17-09-18) De verbouwing t.b.v. de nieuwe huisvesting in Nijmegen is afgerond en de locatie feestelijk door de CEO geopend. Het was leuk te horen waar het bij de opdrachtgever om draait. Wat voor mij een bouwproject is, is voor Vodafone Ziggo een project om voor de verdere integratie van de toenmalige twee bedrijven te zorgen. Hierbij werkt een nieuwe werkomgeving met een nieuwe, eigen identiteit ondersteunend. De medewerkers verdienen een prettige werkplek met een positieve sfeer om hun werk goed te kunnen doen. Dit is aardig gelukt. Een grote groep mensen werkt er al enkele weken en er zijn alleen maar positieve reacties. Naast de planning en binnen het budget te blijven is dus ook het doel van een tevreden klant gehaald.

De grootste uitdaging bestond erin het project binnen vijf maanden te realiseren. Van start ontwerp tot productie, montage en in gebruik name. Dat ging goed en ondanks de snelheid ging er verbazingwekkend weinig mis. Dat krijg je met goede partijen en gemotiveerde mensen. Mijn dank hiervoor aan cepezed, Kropman, Smeulders, Maars, Wurks en alle anderen die een bijdrage hebben geleverd.





Opening Genmab

(12-07-18) Genmab is officieel geopend! Met een mooie speech van de CEO en ook de burgemeester van Utrecht. Ook was er een vuurwerk IN de grote hal – gelukkig was de brandmeldinstallatie uitgeschakeld.

Mijn bijdrage is blijkbaar niet onopgemerkt gebleven. Ook werd ik als “technical engineer” genoemd – maar toch: Anderen zijn niet met naam genoemd. Ik wens Genmab heel veel succes in het nieuwe pand. En wie weet – - – - de wereld is klein en rond!

Opening CHDRlll

(16-04-18) CHDRlll opent de deuren: Het keuringscentrum van CHDR naast het station in Leiden is in bedrijf. In de herkenbare stijl van het hoofdgebouw is een kantoorverdieping conform de wensen van de gebruikers verbouwd. Door goede inkoop en hergebruik van kantoormeubels en andere inrichting is het project binnen het budget afgerond. Ik wens CHDR veel succes op de nieuwe locatie!

Zie ook de projectpagina: CHDRIII



Nieuw gebouw Genmab

(30-03-18) Op 12 maart heeft Genmab het werk in het nieuwe gebouw opgenomen. Een mooie speech van de CEO over het transparante gebouw dat niet alleen de filosofie van een open bedrijf weerspiegeld maar ook de samenwerking en communicatie tussen de afdelingen (kantoor en laboratoria) bevorderd.

Op de opening was het ook leuk om te zien hoe de medewerkers binnen stroomden en zich de uitdrukkingen op de gezichten van verbaasdheid naar nieuwsgierigheid en uiteindelijk in een brede glimlach veranderden.
Nu, twee weken later zie ook overal medewerkers die in groepen gebruik maken van de ruime mogelijkheden om even in een leuke sfeer bij elkaar te komen. Ik zou zeggen: Doel gehaald! Ook hebben zij zich het gebouw heel snel eigen gemaakt en komen weer vragen zoals: Wie bent U en wat doet U hier? Tijd om afscheid te nemen. Maar dat is makkelijk bij een tevreden opdrachtgever en een project dat voldoet aan de wensen va de gebruikers: Missie geslaagd. Ik wens Genmab veel succes in het nieuwe jasje.








Lezing: Bouwen zonder hoofdaannemer

(05-02-18) Booosting had me uitgenodigd om een lezing te houden over het thema: “Bouwen zonder hoofdaannemer?” Dat was natuurlijk open deuren in lopen. Maar het is toch interessant de gedachten te sorteren en het een en ander in een presentatie te verwerken. Het resultaat kwam overeen met de verwachtingen: Bouwen zonder hoofdaannemer! Zie hiervoor ook de presentatie in de link. Voor verdere toelichting ben ik altijd bereid.

Download de presentatie: hier (pdf)

Troubleshooting bij Genmab

(05-02-18) Sinds september ben ik al weer bezig op een project in Utrecht: Troubleshooting bij Genmab. Een farmaceutisch bedrijf dat een nieuw onderkomen vindt in een nieuwbouw aan de Uithof. Ca. 10.000m2 kantoren en laboratoria in een gebouw met veel licht en open ruimte. Vanuit de kantoren kijk je zo de laboratoria binnen en vice versa. Het gebouw spiegeld het character van het bedrijf weer: modern, open en transparant. Een overzicht met projectgegevens volgt binnenkort.



Faalkosten in de bouw lopen op tot wel 30%

(25-09-17) Op 20 augustus stond in het NRC een artikel over faalkosten in de bouw. Onderzoekers berekenen de marge tussen de 10% en 30%. Dat is wel wat. De oplossing: Gestandaardiseerd bouwen, anders samenwerken en anders denken. Dat is bepaald geen nieuwe inzicht en dat hoor ik al sinds ik in Nederland ben komen werken.

Wat ik lees, maar niets over hoor is dat de aannemerij ondanks de hoge faalkosten nog steeds winst maakt. Tegenwoordig niet zo veel, maar toch nog steeds winst. Hoe kan dat met zo hoge faalkosten? Omdat niet de aannemers hiervoor opdraaien maar hun klanten, de opdrachtgevers. Het is onbegrijpelijk dat deze bereid zijn voor de mankementen en nalatigheid van de door hun gecontracteerde partijen op te draaien. En let op, het gaat om substantiële bedragen: 10% tot 30%! Wat zou je hiervoor alles kunnen doen aan de verbetering van gebouwen.

Het is niet de bouwsector die veranderingen forceert, het zijn de opdrachtgevers die af moeten dwingen dat faalkosten dalen door deze niet meer uit eigen portemonnee te betalen.

Lees het hele artikel uit het NRC hier (pdf)

100.000 km met “Le Duc”

(25-09-17) 100.000 km met de motor van de zaak. Ondanks dat Ducati als grillig bekend staat ben ik maar een keer blijven liggen: Omdat ik het beter meende te weten dan de elektronica en met een lege tank bleef liggen. En ja, een keer ben ik onderuit gegaan, niet erg maar toch.

“Le Duc” loopt prima en betrouwbaar en ik denk dat wij nog een beetje langer samen optrekken.

Update juni

(19-06-17) Ik was op een presentatie t.b.v. een nieuwbouwproject van een professionele opdrachtgever.

In het kort:

De aanbesteding is niet geslaagd omdat

  • de adviseurs hun werkzaamheden onderling niet goed af hebben gestemd zo dat er onvoldoende integratie van de deelontwerpen was,
  • de plannen onvoldoende uit waren gewerkt,
  • de kostenramingen niet aansloten aan het ambitieniveau van het ontwerp en ook niet op de marktprijzen,
  • er onvoldoende controle was op ontwerp en ramingen.

Om toch tot een uitvoeringscontract te komen zijn er met de aannemer(s) bezuinigingen- / optimaliseringen bedacht die geleid hebben

  • tot een opdracht, wel nog met ca. 20% budget overschrijding
  • tot een vertraging van ½ jaar om dit alles voor elkaar te krijgen
  • en er is nog geen rekening gehouden met een “tweede orde effect” omdat de optimaliseringen niet zonder enige compensatie geïmplementeerd kunnen worden. (plafonds simpelweg weglaten is niet genoeg als er toch esthetische en akoestische eisen zijn)

Dit is precies wat ik probeer te voorkomen – in het ontwerp ervoor zorgen dat bijdragen van adviseurs op elkaar af zijn gestemd, dat ambitie en kostenramingen aan elkaar aansluiten en binnen het budget passen, dat details uitvoerbaar zijn en de aanbestedingsstukken in orde zijn. Dergelijke toestanden zijn te voorkomen en ook niet meer van deze tijd.

In de ontwerpfase kan het meest efficiënt en proactief op geld, kwaliteit en tijd gestuurd worden. Dit levert een veel beter resultaat dan de schade reactief beperken. Het ontwerp is de fase waar ID bouwen van architectuur B.V. de meeste waarde aan een project toevoegt.

Weer terug uit Bhutan!

(05-05-17) Eens weer iets anders zien – en dat is ook gelukt. Wat een verrassend land.

Alles is netjes en opgeruimd, dat zie je in een zuidelijk /derde wereld land normalerwijs niet.

De mensen zijn heel vriendelijk, zelfbewust en ook geïnteresseerd in ons westerlingen. Tenminste de jongere mensen kunnen ook redelijk goed Engels. Wat een ontspannen omgang met elkaar. Geen gezeur, geen scheldpartijen en zelf op straat wordt alleen als het echt nodig is van het claxon gebruik gemaakt.

De afwezigheid van corruptie en het concept van de ‘gross national happiness’ doen het land goed. Vrije educatie en gezondheidszorg en voldoende eten voor iedereen zijn de basis voor de welvaart en tevredenheid van de mensen.

Als toerist krijg je heel veel cultuur te zien. Omdat alles zo vreemd is kan je na de derde Dzong niet meer het verschil maken wat je waar gezien hebt. Minder is in dit geval misschien meer. Maar de gebouwen, de boeddha’s en al de schilderijen op de wanden en het hout zijn prachtig. Wat geloof bij mensen teweeg brengt is toch steeds weer indrukwekkend. Het is ook leuk te zien dat de boeddhisme hedendaags nog in de maatschappij leeft. Monniken en nonnen zijn uiteindelijk ook maar gewone mensen met een (religieuze) baan.

Natuur is er ook zat. Waar geen landbouw is zijn de bergen met bos begroeid. Tot 4.000 m heb je nog bomen. Bergen van 5.000 m hoog zijn nog groen en zij belemmeren het zicht op de sneeuw bedekte ‘echte’ bergen, deze hebben wij vooral vanuit het vliegtuig gezien. De bloei van de rododendrons was jammer genoeg pas aan het begin maar Yaks in een rododendron bos zijn ook leuk. Vanaf 3.000m wordt de lucht ook een beetje dun en de nachtrust op 3.800 m viel tegen.

De verblijven waren buiten verwachting goed, comfortabel, goede service, warm water en vaak met een spectaculair uitzicht. Het eten was heel lekker. Drie warme maaltijden per dag zonder aan te komen! Wij hadden vooral groente in verschillende combinaties en bereidingen. Favorieten zijn de aardappelen met gesmolten kaas, chili en natuurlijk de wilde varens (asperge+).

Wat blijft vooral hangen?
De indrukken van het religieuze feest en de mensen.

Misschien geven de fotos een kleine indruk.











Entree Lucht en Ruimtevaart TU Delft

(07-04-17) In de entree van Lucht en Ruimtevaart van de TU Delft zijn zonnepanelen van een satelliet geplaatst. Een “wing” (identiek aan de satellit Rosetta) is ca. 12 meter lang, 2,5 meter hoog en weegt maar ca. 65 kg!

Een prachtig decor voor de faculteit.



Pas Reform

(21-03-17) Het is toch leuk af en toe bij oude projecten langs te gaan. Enkele dagen was ik bij Pas Reform in Doetinchem. Wat is het goed te zien dat zij druk bezig zijn en de hallen volledig gebruiken. En dan ziet er alles nog zo netjes uit.

Bij de gelegenheid was ik nog op het dak naar de dunfilm zonnepanelen kijken. Deze kregen juist op deze dag een schoonmaak beurt. Dat is bij dit systeem op platte daken noodzakelijk. De ca. 3.000m2 panelen produceren ca. 150.000 kWh per jaar. Met het beheersysteem is precies te zien hoeveel aan stroom geproduceerd wordt.

Hoe ging het verhaal met de dunfilm panelen nog?
Wij hadden een substantieel van het bouwbudget over gehouden en Pas Reform wilde iets met energiebesparing doen. Normale PV-panelen waren voor de daken te zwaar. In Duitsland had ik een restposten dunfilm – panelen gevonden die het dak wel kon hebben. De inkoopprijs was heel aantrekkelijk alleen met de montage moesten wij nog een beetje experimenteren. De investering wordt naar informatie van de bedrijfsleider Wouter Heideman met de huidige productie binnen ca. zeven jaar terug verdiend. Dat noem ik een goede investering!

Propulsielab TU Delft

(10-03-17) Hier wordt aan de toekomst gesleuteld: In het Propulsielab doet de TU Delft met de “orchid” en de “combustor” onderzoek naar verbrandingsprocessen. De eerste onderdelen van de testopstellingen zijn geleverd. De benodigde infrastructuur zal over ca. 2 maanden ook beschikbaar zijn.




Artikel: 'Alles onder één dak'

(15-11-16) WAD archiefdepot nu ook vermeld in Pi, Project & Interieur magazine.

Lees het hele artikel hier (pdf)

www.pi-online.nl

Renovatiewerkzaamheden Lucht en Ruimtevaart afgerond

(04-11-16) De renovatiewerkzaamheden t.b.v. de faculteit Lucht en Ruimtevaart van de TU Delft zijn afgesloten. Naast een opknapbeurt van de grote collegezaal, de toevoeging van een kleine zaal zijn de entree en de oude kantine, nu de “faculty corner” vernieuwd.

Het meest op het oog vallend zijn de nieuwe entreebalie en de servicebalie van de faculty corner. Het ontwerp van Power House Architecten, geproduceerd door 13 Speciaal, laat weinig twijfels over waar het in deze faculteit over gaat.






Officiële opening WAD archiefdepot

(22-09-16) Op 16 september is het WAD archiefdepot officieel door minister Bussemaker geopend. Hier heeft het collectiecentrum van het Eye onderdak gevonden. In het depot in Amsterdam komen zo’n 62.000 km aan celluloid te liggen. Deze worden in Amsterdam niet alleen voor de toekomst bewaard, maar ook gerestaureerd en gedigitaliseerd. Naast oude analoge film worden ook digitale films gearchiveerd. Daarnaast worden ook filmposters en foto’s conform de richtlijnen van de archiefwet bewaard.

Het gebouw is niet alleen een levenloze doos, er is ook publiekruimte waar de liefhebbers van (oude) films terecht kunnen. Er zijn ook vele medewerkers die zich bezig houden met archiveren, registreren, restaureren, samen stellen van filmpjes, PR, communicatie met instituties over de hele wereld en ook de dagelijkse administratie.


Bent u geïnteresseerd? Neem een kijkje op het web op: www.eyefilm.nl/collectie/over-de-collectie/collectiecentrum

In de pers


Volledig artikel:


Volledig artikel:

Bouwfilm WAD archiefdepot #7

(21-06-16)



Voor een overzicht van alle eerdere filmpjes kijk hier.

Architextiles

(09-05-16) Alexandra is al jaren mijn buurvrouw in Bacinol en ik bewonder haar creativiteit en vakmanschap. Naast mooie stoffen maakt zij ook “architectuur textiel”. Driedimensionale stoffen die niet alleen decoratief zijn maar ook nog goede akoestische eigenschappen hebben. Nieuwsgierig geworden, kijk op haar site www.aleksandragaca.nl
Wij hebben door haar panelen laten maken die nu in ons trappenhuis hangen – zie hiervoor de foto’s.





WAD Depot Amsterdam

(02-05-16) Het Eye is begonnen met het inrichten van de kantoren en de publieke ruimte. Er zijn ook al een heleboel filmdozen naar binnen gebracht. De formele opening is voor juni 2016 gepland.

Corpac House Tilburg

(26-04-16) Wat is het leuk tussendoor iets anders te doen waar je uit jarenlange ervaring kan putten! Bij een renovatieproject loopt de opdrachtgever tegen een aantal zorgpunten aan. ID was gevraagd de situatie m.b.t. de project – en organisatiestructuur te inventariseren, knelpunten te identificeren en aanbevelingen t.b.v. verbeterpunten te geven met het doel financiële risico’s te beperken en een oplevering conform planning te waarborgen.

TU Delft - Samenwerking wordt verlengd

(18-04-2016) De samenwerking gaat nog een jaar door. De TU heeft om verlenging verzocht – dan zullen zij met het werk tevreden zijn. Het is alleen jammer dat er van de projecten tot nu toe geen mooie plaatjes zijn. Misschien dat dit bij de renovatie bij Lucht en Ruimtevaart nog komt.

Archief depot - NRC: "Museumdepot hoeft echt geen maatpak te zijn"

(30-04-2016) WAD archiefdepot in NRC handelsblad

“Het gebouw werd in sneltreinvaart neergezet: minister Jet Bussemaker (Cultuur) gaf in november 2014 het startsein voor de bouw en museumdirecteur Sandra den Hamer kon al op 5 januari dit jaar de sleutels in ontvangst nemen. In de zomer volgt nog een feestelijke opening.”

Lees het hele artikel http://www.nrc.nl/next/2016/03/30/museumdepot-hoeft-echt-geen-maatpak-te-zijn-1605301

En zie onze projectpagina: WAD – archiefdepot

New Techonology Center Shell Amsterdam - Terugblik

(14-03-2016) Gebouwen zijn een beetje als mensen – na een tijd groeien worden zij volwassen en aan hun bestemming over gelaten. Als projectmanager werk je jaren aan een project en dan word je, als het gebouw in gebruik wordt genomen, opeens overbodig.

Maar gebruikers wisselen, net zoals beheerders eigenaren en site managers. Het is niet zo vanzelfsprekend dat je na jaren nog de kans krijgt om naar een “oud” project te kijken. Des te waardevoller was het voor me om bij het Shell Technology Center Amsterdam een kijkje te mogen nemen en om zo te zien dat het gebouw nog in een keurige staat verkeerd.

De zo modieuze trefwoorden van functioneel en flexibel gebruik komen hier volledig tot hun recht. Er was vrij weinig veranderd en hetgeen wat veranderd is voegt zich naadloos bij het bestaande gedeelte – voor mij een bewijs dat de opzet van het ontwerp werkt.

Bij deze nogmaals van harte dank aan HP Calis voor het nemen van de tijd om me op het STCA rond te leiden

Voor meer foto’s zie projectpagina: New Techonology Center Shell Amsterdam

Oplevering WAD Depot Amsterdam

(21-12-2015) Het project is inmiddels succesvol opgeleverd.





Opening Internationaal Kind Centrum

(24-11-15) Op 3 november is het Internationaal Kind Centrum feestelijk geopend. Op onderstaande foto ziet u een tevreden directeur. Zie ook de projectpagina voor meer informatie.

88.888 km op de teller

(28-09-15) 88.888 km na goed 10 jaar rijden met de motor van de zaak. Het was vaak een beetje koud en / of nat en de zitspieren waren soms behoorlijk plat – maar het was nooit stil staan. Laat de automobilisten maar warm en droog in de file staan, ik blijf rijden. Ondanks de reputatie dat Ducati een beetje grillig is heeft hij mij nooit in de steek gelaten.

Artikel: 'De keuken van het filminstituut'

(11-06-15) WAD archiefdepot nu ook vermeld in STEDENBOUW magazine.

“We hebben goed gekeken naar de duurzaamheid van het collectiegebouw, voor zover dat mogelijk is bij een depot. We waren gebonden aan de hoge eisen van de Archiefregeling zoals inbraakveiligheid, brandpreventie en de diktes van de betonnen wanden. (…) Op het dak komen pv-panelen en er is installatietechnisch rekening gehouden met de conditionering, ventilatie en verwarming van het gebouw”

Lees het hele artikel hier (pdf)

WAD archiefdepot - hoogste punt

(01-05-15) Het hoogste punt is bereikt, zo goed als dit bij een plat dak te bepalen is.

Renovatie - / restauratieprojecten van de overheid

(21-04-15) De laatste tijd heb ik vooral aan renovatie – / restauratieprojecten van de overheid gewerkt. Het leuke is dat dit uitzonderlijke projecten zijn waar je niet vaak de gelegenheid hebt om eraan te mogen werken. Een nadeel is echter dat deze projecten vertrouwelijk zijn. Daarom was het ook vrij stil op de website. Er was wel veel te berichten, maar het mag niet.

Deze projecten zijn binnenkort afgerond en dan gaat het weer door met nieuwe projecten welke bij voorkeur weer een innovatieve tint hebben. Ik moet deze projecten echter nog vinden – of zij vinden mij? Wij zullen het zien!

WAD - Archiefdepot

(20-04-15) Een vrolijke opdrachtgever, directie en uitvoerder

Medewerker van de week bij WAD

Pas Reform

(01-09-14) De PV installatie op Pas Reform draait inmiddels en produceert per week zo’n 5.000 kWh. Op de foto’s zijn de omvormers te zien.

Groendak

(28-08-14) Eindelijk heb ik een systeem gevonden om daken zonder moeite om te vormen in een groendak. Het schuurdak van ca. 20m2 heb ik binnen 2 uur dicht gelegd. Op de foto’s is goed te zien hoe het dak eruit zag, net zoals bij de buren nu nog.



Pas Reform

(22-08-14) Het dak ligt inmiddels vol met dunfilm PV-panelen, zie de foto’s.


CHDR

(13-08-14) CHDR is n.a.v. een enquête van Intermediair genomineerd als 1 van de beste 3 kantoren van Nederland! De jury zal tegen eind augustus hun uitspraak doen.

PV-panelen Pas Reform Update

(26-05-14) De voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van kleine 3.000m2 dunfilm PV-panelen bij Pas Reform loopt op volle toeren.

CHDR produceert zijn eigen warm water

(07-04-14) Niet alleen bij dit prachtige voorjaarsweer, maar ook bij een bewolkte hemel!

Er gaat niets boven tevreden opdrachtgevers!

(25-03-14) De Rijksgebouwendienst heeft mij gevraagd naast de renovatie van het monumentale woonhuis ook de directie te voeren over het vervangen van een grootkeuken in een ander monumentaal pand!

Pas Reform produceert zijn eigen stroom!

(06-01-14) Door goede contracten kon het project ruim onder het budget gerealiseerd worden. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om het dak met ca. 3.000m2 moderne dunfilm PV-panelen te voorzien.

Omdat het dak constructief heel erg geoptimaliseerd is was het niet mogelijk om traditionele kristallijnen PV-panelen te plaatsen, deze zijn te zwaar. ID heeft een hele goedkope levering van dunfilm “panelen” kunnen organiseren. Deze zijn gebaseerd op een techniek van amorfe siliciumcellen die met hele dunne lagen werken en als folie op daken aangebracht kunnen worden zonder onnodig veel gewicht toe te voegen.

Wat is het toch leuk opdrachtgevers met een visie te hebben die bereid zijn hiervoor ook te investeren!

In het voorjaar 2014 zal met de montage worden begonnen en ik zal de voortgang met foto’s bijhouden.